Kvinnen med sløret - Del 6



Dette er siste del av Kvinnen med sløret. 

Forskjells behandling
Oppfatningen om at Islam undertrykker og behandler kvinner ulikt fra menn, er langt fra nær sannheten om dens budskap. I Koranen står det at både kvinner og menn er Guds skapelser som på denne jord har som oppgave å  dyrke sin Herre, gjøre gode og rettferdige gjerninger, unngå det onde, og de vil bli dømt deretter. Koranen sier ikke at kvinnen er født med synd slik som det står i Bibelen. For i koranen står det at Adam ikke la all skyld på Eva, men de delte den. Ved videre granskning vil en se at både Jødedommen og kristendommen har et generelt negativt syn på kvinnen, hun bærer en arv av synd fra sin ”mor” Eva. 

Det står i det nye testamentet: ” en kvinne bør lære i stillhet og full underkastelse. Jeg tillater ikke en kvinne å undervise eller å ha myndighet over en mann, hun må være stille. For Adam ble formet først, deretter Eva. Og Adam var ikke en forfører: det var kvinnen som forførte og ble en synder” (I Timothy 2:11-14). 

En kristen kvinne vil alltid bære skammen til Eva på sine skuldre. Islam har i motsetning til den Kristne og Jødiske tro et helt annet synt på kvinnen. Koranen nevner aldri at kvinnen er djevelens innfallsport eller at hun er en bedrager av natur. Islam setter faktisk kvinnen svært høyt, og på minst like linje med mannen. Et annet eksempel på hvor misoppfattet Islam er, er ved å se på Jødedommens preferanser for et gutte barn, og det legges ikke skjul på at fødselen av et jente barn viser seg til å være en smertefull byrde, og en potensiell kilde for skam på en far ( Ecclesiasticus 42:11). Koranen på sin side priser fødselen av jente barn og legger ikke noe negativt ved det å få en jente.

 Allah hører herredømme himmelen og jorden til. Han skaper hva Han vil. Han skjenker kvinnelige barn til hvem han vil og skjenker mannlige barn til hvem han vil. (Koranen 42:49).

Selvom dette viser seg til å være sannheten, så er det ikke til å legge skjul på at mange ikke følger Allahs ord. For det er mange, muslimer, kristne og jøder som undertrykker, som behandler sine ektefeller dårlig, men dette er ikke nødvendigvis hva de er "lært" opp til å gjøre. Islam som religion, forskjells behandler ikke, verken kvinner eller kjønn, men det er som sagt ikke alltid slik i virkeligheten. 

En muslim er ikke Islam
Islam består av en serie tolkninger. Alt vi vet om religionen, er tolkninger. Skriver filosofen Abdulkarim Soroush. Det er mange forskjellige tolkninger og et veldig feilaktig budskap som florerer i mange muslimske samfunn. Tolkninger gjort av forskjellige og hver i sin egen kontekst, som da naturligvis vil avvike fra det rette budskap på hver sin måte. Soroush sier at vi må trekke et skille mellom religion på den ene siden og våre tolkninger av religionen på den andre. Med religion mener han ikke troen, som er religionens subjektive side, men den objektive siden, som er den åpenbare teksten. Koranen forandres ikke, men vår forståelse av den er underlagt endring. Religion er og vil alltid være en individuell sak, slik at en generalisering og en hver stereotype av en muslim vil ikke holde mål. Når det er et så stort gap mellom tolkninger vil det også være forskjellige meninger om kvinnens stilling. Som sagt er det ikke Islam som undertrykker kvinner, det er mennesker.

Den komplekse sannheten
Så kan en spørre seg det store spørsmålet om alle muslimske kvinner i den muslimske verden får denne noble behandlingen som Koranen tilsier. Svaret på dette er dessverre nei. For det første, er det et bredt spekter av holdninger til kvinner i den muslimske verden i dag, så en generalisering er ikke tilstrekkelig for å se hele bildet. Slik som i alle samfunn har nesten alle muslimske samfunn til en eller annen grad avviket fra de idealene Islam har med hensyn til kvinner. Det er en todeling hvor den ene retningen er mer konservativ og tradisjons orientert, mens den andre er mer liberal og vestlig orientert. De samfunn som har endt i den første retningen behandler kvinner med de skikker og tradisjoner som er nedarvet fra deres forfedre, noe uavhengig av religion. Det er viktig når det gjelder kvinnens stiling i Islam å se skillet mellom tradisjon og religion. For de er nødvendigvis ikke den samme. Det er et stort gap mellom hva muslimer egentlig skal tro og følge, enn hva de faktisk praktiserer. Et slikt gap er ikke noe nytt, det kan en finne i alle religioner. Så ja det finnes undertrykkelse og tvang i muslimske samfunn, men det er ikke Islam som har oppfordret til dette. Problemet er å klare å skille mellom Islam som en religion, fra muslimene som står frem og gir et feilaktig bilde av det sanne budskapet som Islam har.

Konklusjon
Islam burde bli sett på som en religion som umåtelig har bedret kvinnens status og som har gitt dem mange rettigheter som det moderne samfunnet har anerkjent i dette århundret. Derimot er det som sagt muslimer som ikke følger moralen og budskapet, og som da tar valg og stilling til handlinger som avviker fra Islams lære. Det er en stor misforståelse som ligger til grunne for at Islam blir fryktet og assosiert med noe negativt. De handlinger en muslim gjør er på lik linje med en kristen eller jøde, ikke nødvendigvis gjenspeilende på religionen de følger. Det er mennesker som fratar kvinner sin rett, det er mennesker som dreper, og mennesker som terroriserer, Islam støtter ikke dette. Islam har, sett bort i fra vestens oppfatning, mye å tilby dagens kvinner, slik som læren om verdighet, respekt, og beskyttelse. Det hadde vært ideelt å øke Europas og verdens forståelse for Islam, og den skjulte sannheten som ligger bak.


Sheery K. 

0 kommentarer:

Blogger Template by Clairvo