Kvinnen med sløret - Del 2



Del 2: 

Den overfladiske tolkningen som knytter tilslørete kvinner med underkastelse og kvinner som ikke dekker seg med frigjøring, dominerer media i dag. Det er forvirrende hvorfor Islam som en religion som egentlig har revolusjonert kvinnens status blir fokusert på og beskyldes for å være en tro som fremmer undertrykkelse av kvinner. Det er nettopp denne oppfatningen av Islam som er en av de aller største mytene i vår verden i dag. Det at det er denne siden som blir satt i søkelyset er derimot ikke så vanskelig å forstå, da myten blir stadig bekreftet av utallige bøker, artikler, filmer og nyheter, i media bildet i dag. Det har vært uunngåelig å slippe unna denne stemplingen, med alle de misvisende bildene av misoppfattelser og det har ført til frykt for alt som er relatert til islam. 

Men hva er det egentlig som kommer frem i nyhets bildet, er det Islam eller er det muslimene. I dag er det det politiske Islam som dominerer og preger folks syn på Islam. ”Det vi da først må slå fast, er at det som så enkelt kalles ”politisk islam”, ble til å den sunni- muslimske verden i årene etter første verdenskrig. 

… I det 20. Århundre var revolusjonen i Iran utvilsomt den største og mest dramatiske demonstrasjonen av hvilken kraft som lå i islams politisering. Etter 2000 er bildet ytterst sammensatt: mange av de store islamistiske organisasjonene er herjet av splittelse og svekket av stadig skiftende allianser. Samtidig har ekstremistiske grupper vunnet nytt terreng og ny styrke. Hvordan kan vi på en slik bakgrunn definere politisk Islam? ”(Kari Vogt 2007:111). 

Dette er et godt poeng, å definere politisk islam, eller Islam som religion, kun basert på et fåtall mennesker er feilaktig og gir et dårlig bilde av hvordan det virkelig er. Når det er de ekstremistiske gruppene som med sine ekstreme holdninger og tolkninger av religionen, kommer frem og sprer frykt, og når uvitende utenforstående ytrer sine meninger om Islam, er det ikke rart at Islam blir stemplet som noe negativt og farlig. 

La oss ikke glemme at det finnes ekstremistiske grupper fra andre trosretninger, hvor deres meninger og handlinger, ikke nødvendigvis er gjeldende og støttet av andre med samme grunnleggende tro, og det samme gjelder for Islam. En kan ikke bedømme millioner av godtroende mennesker, på grunnlag av grupper med mennesker som ytrer sine meninger og tolkninger, ved hjelp av vold og spredning av frykt. Kan vi som enkelt individer basere vår mening på et slikt grunnlag, det gjenstår seg å spørre. 

Fortsettelse følger...

Sheery K. 

0 kommentarer:

Blogger Template by Clairvo